BokBier proeverij met Quiz
BOKBIER Proeverij met Quiz
Met medewerking van Hans Glandorf
Datum: 18-10-2024
Tijd zaal open 19.00 uur
Tijd aanvang : 19.30 uur
Kosten € 29,00 inclusief een proeverij van minimaal 7 bieren en lekkere hapjes en een bier quiz met mooie prijzen.
Tijd voor gezelligheid binnen en natuurlijk: bokbier!
De bierproeverij in februari 2024 zou Hans Glandorf de mooiste verhalen gaan vertellen over dat lekker bier, helaas door een ziekte kon Hans helaas niet komen bij de Trappisten en Abdij proeverij dus hebben we een nieuwe proeverij bedacht. Kreek Bokbier proeverij.
Algemeen:
Al jaren start in september / oktober het bokbier seizoen. Bokbier is in Nederland een van de meest gedronken speciaalbieren (tot 2017 het meest gedronken). Je zou denken dat het dus een typisch Nederlands bier is. Niets is minder waar.
Het bokbier zoals we dat hier kennen is een herfstbok en wordt over het algemeen in de periode van september tot februari verkocht. Vanaf de vastentijd (carnaval) tot en met mei wordt bokbier ook als lentebok verkocht. Dit is een lichtkleurig bier wat past bij de lente.
Bokbier is een afgeleide van het Duitse Bock bier. Volgens de verhalen is het ontstaan aan het begin van de 17e eeuw in Beieren en zou een verbastering zijn van Einbecker Bier. Einbeck is een stad in Duitsland en was in de middeleeuwen een beroemde bierstad. Vanuit Einbeck werd het bier geëxporteerd, onder andere naar Beieren. Vanwege de hoge kosten van het importeren besloot men in Beieren het bier zelf te gaan brouwen. Na te maken als het ware.
Helaas lukte dit niet goed. Begin 17e eeuw werd er zelfs een brouwer uit Einbeck naar Beieren gehaald om daar het Einbeck bier te brouwen. Hij slaagde erin een bier naar Einbecker voorbeeld te brouwen.
Het Einbecker bier werd als type bier besteld. “Einbecker Bier” werd op z’n Beiers uitgesproken als “Ainpöckisch Bier”, verkort “Ainpöck” en later in de volksmand “Ein Bock”. Bokbier heeft niks met het dier de bok te maken, maar alles met de oorspronkelijke plaats waar het gebrouwen werd. Tegenwoordig zie je wel veel afbeeldingen van een bok op bokbier, maar dat is puur ter illustratie en herkenbaarheid.
Oorspronkelijk was bokbier een bier van lage gisting van rond de 6,5% alcohol. De kleur was over het algemeen robijnrood en de smaak wat moutig en bevatte tonen van karamel. Tegenwoordig heb je in Nederland allerlei soorten bokbier met verschillende smaken. Over het algemeen is de kleur donker en is het bier zwaarder dan gewoon pils. Er is wel één eis waaraan een bokbier moet voldoen: er moet minimaal een stamwortgehalte van 15,5 graden Plato in zitten. Verder is de brouwer vrij om met de overige aspecten zijn eigen draai eraan te geven (kleur, alc %, smaak, etc.)
Wat eten we erbij?
Bij een bokbier hoort natuurlijk ook een heerlijk hapje. Een klassieker is de oer hollandse bitterbal, die doet het altijd goed. Maar denk daarnaast ook aan wild, paddestoelen, ragouts met kruiden. Veel gerechten van deze tijd van het jaar zijn steviger, zijn goed gekruid en hebben een heerlijke bite. Een bokbier past daar al snel bij! Wat er op tafel in de kreek komt, laat uw verrassen.
Bier Kwis
Naast de bokbier proeverij nog een leuke bokken quiz . Deze quiz wordt na de proeverij in dezelfde ruimte gegeven en u doet mee met wie u aan tafel zit. Geweldige prijzen te winnen.
Het beloofd weer een smakelijke en gezellige herfst te worden!