SCHAAKVERENIGING CAÏSSA-EENHOORN

Hoewel de oudste bronnen van schaken in de gemeente Hoorn uit 1819 dateren, wordt er vanaf 1922 in georganiseerd verband gespeeld. Op 15 januari van dat jaar ziet de schaakvereniging Caïssa het levenslicht. De club zal een flinke groei doormaken. Tot de tweede wereldoorlog zijn er zo’n vijftig leden, daarna loopt het aantal leden op tot een kleine honderd.

Eén van de activiteiten is het organiseren van simultaanwedstrijden. Max Euwe, de in 1981 overleden enige Nederlandse wereldkampioen, komt drie keer naar Hoorn. Ook andere grootmeesters luisteren jubilea op.

De ambities van een aantal leden botsen met de gedachte van het bestuur en in 1988 komt het tot een afsplitsing. Op 29 februari richten ze HSV De Eenhoorn op. Veel jeugdtalenten worden lid van en de ambities worden vertaald in een positie in de Nederlandse subtop. Diverse topschakers en topclubs(onder andere landskampioenen) hebben in Hoorn wedstrijden gespeeld.

Beide clubs werken, ondanks de breuk, met elkaar samen. Aanvankelijk voor de jeugd, later ook voor de senioren.

Een toenemende samenwerking leidt in de zomer van 2012 tot een fusie, die eigenlijk een terugkeer is naar de oude situatie. Op 1 juli ontstaat Caïssa-Eenhoorn. Er is een brede vereniging gekomen, waarin jeugd- en seniorenteams op hoog niveau in de nationale competitie spelen en waarin ruimte is voor een gezellig avondje schaken voor degenen die wat minder ambitieus zijn. Na afloop van hun partijen wordt dan ook veel gelachen aan de bar.

De clubavonden van Caïssa-Eenhoorn zijn op dinsdag vanaf 20.00 uur in de theaterzaal van MFA de Kreek. Veel informatie is te vinden op de website www.caissa-eenhhoorn.nl

 

 

 

Logo Caissa-Eenhoorn